Tuesday, June 25, 2013

pengalaman melahirkan part 2

dan bertapa la aku kat labor room tu dengan sakit yang sakit sangat sangat rasa nak mati huhu sampai la pukul 7malam. in between rasa sakit tu, kejap2 suh nurse check bukaan.. stillll stuck kat 7cm. syukur husband ada di sisi. dia la yang ajar aku bernafas each time sakit tu datang. dia jugak yang suruh aku bace doa nabi yunus.. suruh istigfar.. mengucap segala.

sambungan dari entry lepas pengalaman melahirkan fatihah nur zulaikha.. hihi

pukul 7 malam doktor pun masuk tengok keadaan aku..doktor check bukaan..still 7cm..doktor kata "kalo pkl 8 malam still 7cm kite kena czer sebab dah lama stuck. tapi kalo czer kite kena pegi dekat damai sebab bilik czer sini tengah renovate" boleyyy?? tapi dalam keadaan sakit gitu aku redha dan pasrah je kalau kena czer..tak tertanggung dah rasanya. huhu. sempat pulak tu aku tanya kalau kena gi damai gi naik apa. doktor cakap pegi sendiri pastu dorang follow dari belakang. boley? sampai skarang aku tak pasti doktor buat lawak ke atau die serius. huhuuu.

masa ni mak aku masuk kejap operation room tu..dia bagi kata kata semangat semua. ikutkan memang takleh masuk tapi sbb takde nurse hanya aku dengan asben jek so mak aku pon masuk kejap. selamberrr. sampai waktu magrib..husband mintak kejap nak gi solat. aku kata pegi la. laju2 husband naik atas solat. aku pulak sebab dah kena cucuk dengan pain killer aku jadi lalok. bila takde contraction tu aku ngantuk tidur kejap. bila datang contraction aku rasa sakit la nak rasa apa lagi kan?? huhu. contraction tu datang setiap seminit kot..gilerrr.sampai rasa nak tendang jek tiang yang gantung water drip tu. kadang2 aku terpakse duduk kejap sebab tak tahan sangat. husband aku tak kasi tapi tak tahan sangat kot huhu. nurse nampak nurse pon suruh baring sebab baby tak kan turun kalau aku duduk. huhu.

sampailah dekat dekat pukul 8 malam..745 rasanya..nurse check bukaan still 7cm.. :( aku dah redha time ni..tetiba husband masuk. die dah abes solat.aku bgtau dia still 7cm. taktau la dia sms mak ke apa..lepas nurse keluar..mak curik masuk kejap. sedey time ni.aku mintak mak maafkan segala dosa aku sebab masa ni aku fikir mebi ada dosa aku dengan mak yang tak terampun lagi sebab tu jadi macam ni :( mak cakap, mak dah ampunkan..insyaAllah boleh ni.. sedeyyyy.. lps mak keluar..nurse masuk check..Alhamdulillah bukaan dah 8-9cm. syukur yaAllah.. mungkin berkat doa seorang ibu kan? :(

tepat pukul 8 doktor masuk.. nurse bgtau dah 8-9cm doktor kate bagussss.. pukul 10 awak bersalin ni.then doktor turun bawah balik sambung kerja dia. hoho. doktor dah bnyk pengalaman kan..siap bole predict lagi.

dipendekkan cerita..dari pukul 8 sampai 9.30 tu tak terase waktu berjalan sebab aku lalok kot..sampailah 9.30 tu nurse asek tanya ade tak rasa nak berak aku ye kan aje.. nurse cek..belum lg ni..belum 10cm.. kejap2 nurse tanye ade rasa nak berak tak.. aku ye kan je lagi sebab tak faham pob nak berak tu cane.haha. sampai 9.40 yesss aku dah mula rasa nak berak. rasa nak berak tu macam nak berak keras plus tahi keras tu dah nak terkuar sangat2. tahi tu tahi yang besarrr. gitulah aku rasa. baby dah nak terkeluar sangat2. sampai terangkat2 punggung rasanya. nurse ajak cara push. tapi nurse tak kasi push betul2 lagi. nurse panggil doktor kat bawah.

tetiba doktor sampai. sepantas kilat katil aku baring tu ditransform jadi katil bersalin. kaki ku digantung di atas penghadang kaki (kot). memang terkangkang luas la dengan kaki atas pengikat kaki tu.tapi tanganku aku pegang pemengang katil yang besi tu. tah la aku rasa tak selesa kalo nak pgg tgn husband sebab terhalang kot dgn besi tu. jadi selamatlah husband aku dari tangan lebam2 tu kan.. hehe.

acara push mempush pon bermula.. sorang kate push...sorang kate geram geram geram.. riuh rendah dorang bersorak dalam tu. dah macam tengok bola kate kakak aku yang tgu kat luar. hihi. 1st push..baby termasuk balik sebab tersedut time aku curik nafas. huhu. 2nd push x lepas. 3rd push pon tak lepas. doktor panggil husband aku kejap nak tunjuk kat die kepala baby tuk bagi semangat kat aku. doktor kate tengok ni ayah nampak tak rambut baby? husband aku kate.. nampak. sikit lagi syg baby dah nmpk kepala dia tu. huhu. kali keempat..aku teran sepenuh hati..tarik nafas dalam2 bile rasa nak terberak tu..pushhhh kuat2 sampai putus nafas curik balik sikit jek pastu pushhhh lagi tetiba zupppppp. Alhamdulillah laju fatihah nur zulaikha meluncur keluar dari bawah. huhu.

syukur ya Allah.. menggigil aku tatkala nurse letakkan baby di atas perutku :')

hilang segala sakit yang kutanggung..Allahuakbar!!! subhanallah!!!

bersambung nanti ek..penat dah type kat phone ni sebab laptop problem.. hehe. dan tatkala aku menaip entry ni aku baru selesai menyusukan anakku yang kukasihi dengan susu badanku sendiri..Alhamdulillah..

bersambungg..

posted from Bloggeroid

3 comments:

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

huuuuuuu~ xkena gunting ke mon?
mmg kena push masa dah bukaan penuh ke? bukan masa contraction kena try push ke?
waaaa...

whooz said...

nak menangis rasanye :)

mun-e said...

yen.. kena gunting la kot tp tak perasan bile kena haha. mmg kena push bila dah buka sampai 10cm.. and yesss kena tgu contraction dtg baru bole push. ala xpe nanti doktor tlg nasihat.. hehe

whooz.. nak nangis tang mane tu hehe