Thursday, June 6, 2013

pengalaman melahirkan fatihah nur zulaikha



Assalam.. dah tiba masanya untuk aku ceritakan pengalaman melahirkan puteri sulung ku, fatihah nur zulaikha.. dah abes pantang pun kan.. lama lama kang lupa pulekkkk ;)

kesahnya gini..

18hbApril.. lepas lunch..cam biasa la time lunch tu waktu makan lunch nak duduk pon dah senak sangat dah rasa.. tetiba lepas lunch around pkl 3, rasa sakit pinggang mencucuk2 sangat.. adakah itu contraction?

tak mau ambil risiko, aku terus call husband.. niat nye nak pegi check je. sebab takde turun tanda pon kan. so bitau bos nak balik awal sebab rasa tak sehat.. tak lama pastu husband pon datang.. terus pegi naluri, tempat aku memang plan utk bersalin.

sampai kat sane, rupenya klinik tutup. nurse suruh terus gi kat wad dulu. aku mcm berbelah bahagi sebenarnya sebab tak rasa nak beranak pon just sakit pinggang len macam sikit tapi still bole tahan.. tapi ikut je la kan.. check2, nurse buat CTG, ade la mild contraction. pastu check bukaan dah buka 2cm. hoho. maka, kena tahan wad lah aku.. private kan..kalo gomen sah2 die suh balik dulu :)

so petang tu, duduk kat wad la aku. macam tak caya jek.. dah la datang dengan baju kerjanyeeee.. beg bersalin nasib baik dah standby dalam keta. tapi still macam tak caya. siap kate nak duduk kat open wad dulu sebab takut2 kalau tak jadi nak bersalin so takde lah kena bayar tuk single room kan. tu pon nurse reserve kan dlu bilik single room tuk aku tapi tak lama pastu, nurse datang lagi tanya puan tak nak single room ke? aku tanye balik saya ni dah nak bersalin ke nurse? haha. ngeng soalan. pastu aku pon okay la masuk je la single room. which is sepanjang malam tu, relax giler. takde sakit ke ape pon. siap bila sakit sikit tertanya2 cani ke rasa contraction haha.

petang tu bila husband aku balik rumah amek barang2 dia, baru la aku bitau family sume. sah2 mak aku terkejut. hihi. so malam tu lepak je la kat situ dengan husband. nurse pon xde naik check sebab nurse pesan kalau sakit teruk call die. so aku tak rasa sakit, nurse pon x naik check, boley? haha. yang bestnya.. kakak2 aku siap datang malam tu sedangkan aku mcm tak rase nak bersalin pon :P

sampailah pagi esok nye.. dorang buat lagi CTG.. haa mula la rasa mild contraction.. faham la rasa contraction tu cane.. tapi still okay lagi.. bukaan still 2cm. doctor datang check and cakap lepas solat jumaat, nak pecahkan air ketuban. masa ni angah aku ade datang kejap time lunch hour jumaat and mak aku pon ade. masa husband gi solat jumaat, mak ngan angah la yang temankan aku gi pecahkan air ketuban. pas dah pecah air ketuban, husband pon dah abes solat jumaat, mak ngan angah pon balik.

punye la aku blur giler time tu, aku igt dah pecah air ketuban, dah berak sume bole naik balik bilik. haha. sekali tu.. lepas nurse masukkan air.. ha kauuuu baru la rasa sakit giler2. baru la aku percaya yang aku memang dah nak bersalin. masa tu dah buka 3-4cm around pukul 3setengah camtu. sampai pukul 4, sakit tu dah tak tertahan sungguh.. suh husband bitau nurse, nurse check dah buka 7cm, terus kena tolak masuk labour room.

dan bertapa la aku kat labor room tu dengan sakit yang sakit sangat sangat rasa nak mati huhu sampai la pukul 7malam. in between rasa sakit tu, kejap2 suh nurse check bukaan.. stillll stuck kat 7cm. syukur husband ada di sisi. dia la yang ajar aku bernafas each time sakit tu datang. dia jugak yang suruh aku bace doa nabi yunus.. suruh istigfar.. mengucap segala.

eh sambung nanti la.. nak g makan jap. hihi..



1 comment:

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

huhu..ko nih..da sampai klimaks cerita..kena tgu lagi plak..adehhh

debornya nk terus mmbaca..
air apa yg nurse masukkan..dari tiub ke dari bawah?