Monday, January 14, 2013

kalsium ohhh kalsium


aku sepanjang mengandung ni, so far Alhamdulillah takda masalah pelik2.. macam tekanan darah kurang ke kencing manis ke..so far syukur sangat2.. everything is OK.

tapi stat dari 5bulan kot.. tangan belah kanan ni sakit sangat2 kat pergelagangan tangan tu.. bukan sakit sebab bengkak ke apa..tapi sakit dari tulang..

aku bace, ini terjadi sebab darah ibu tak cukup kalsium jadi baby pon amek lah kalsium dari tulang ibu die pulaaaa.

jujurnya.. aku ni tak ada masalah nak minum susu.. cuma aku kurang rajin nak bancuh susu. haha. kalau time ngade2 tu, mintaklah husband buatkan.. tapi since aku pon risau jugak dengan susu anmum tu, manis giler rasanya.. mesti banyak gula dalam tu, aku stop lah minum susu tuh. aku beli susu fresh milk pulak.. yang jenama farmbest (ke farmfresh?) kalau tak silap. yang penting, amek yang low fat lah bukan yang full cream. yela, minum susu jugak tapi kena la elakkan yang manis2 lemak2 ni even mengandung.. takut kencing manis pulak kannn

jadi skang ni memang tiap kali weekend, mesti beli susu farmbest tu or if tak sempat, beli lah jenama pape macam dutchlady ke magnolia ke..

tadi aku google, rupenya susu semata pon tak cukup jugak untuk keperluan kalsium ibu mengandung.. aku google2 lagi.. antara bahan pembekal kalsium yang ada yang senang dapat ialah seperti

yogurt
cheese

yogurt - ada lagi stok 2 botol kecik tu dalam peti ais.. cheese takde.kena la beli..

kurang kalsium ni nantilah yang boleh sebabkan osteoporosis, bongkok bila dah tua nanti.. oh insafffff.. tadi lagi dah minum 2 gelas susu dutchlady pastu dah buang balik dah menjadi bahan buangan.. tsktsktskkkkkk

3 comments:

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

mon..kalau xsilap, pil kalsium boleh mintak kat klinik juga..so ko boleh makan pil supplement utk kalsium..sambil minum susu juga

mun-e said...

yen..doc mmg kasi pil kalsium skali.. tapi tu la..masih tak cukupppp..

ko pon nanti minum susu setiap ari tau jangan skip. pil je x cukup.. huu

Zana Adieyza said...

minum susu + ambik supplement.. insyaAllah ok.. hope segala urusan dipermudahkan Allah yer...