Monday, July 23, 2012

resepi kuih buah melaka letopppp pom pommm

so hari ni nak share dengan uols supaya uols sume boleh buat sendiri kuih ni okeh.. takdelah nak beli 5 biji 2 hengget hoihhh mahalnye??? bazar ramadhan ni mmg melampau kan.. harga cekik
darah betullll

so bahan bahan nya uols..
1. tepung pulut
2. gula buah melaka yang ketul besar besar tuhhh dipotong menjadi ketulan kecil kecilll
3. daun pandan
4. kelapa parut bahagian yang putih

seee.. 4 bahan jekkk uolssss. so meh kite blaja cara2nya

1. blend daun pandan. tapis dan ambil airnya

2. uli tepung pulut dengan air daun pandan tadi

3. selepas tepung dah siap diuli, bentukkan menjadi bentuk bola, masukkan ketulan kecil gula melaka di dalamnya. pandai2 la agak yeee jangan banyak sangat tepung nanti tak sedap. gula melaka pon jangan kecik sangat nanti tak sedap jugak.. tepung jangan terlalu kurang takut nnnti bocor masa rebus. gituhhh

4. rebus adunan bola yang dibentuk ke dalam periuk berisi air mendidih sehingga adunan bola tersebut terapung.

5. bila dah terapung,angkat dengan penapis dan golekkan adunan bola tu di atas kelapa parut dan ratakan..

siap!!!




pasni bole lah berlagak di depan kawan kawan family suma naaaaa... makan panas panas masuk mulut kemudian buah melakanya cair..ahhhhh nikmat!!

selamat mencubaaaa ;)

posted from Bloggeroid

5 comments:

Ezzan Yusop said...

ok tempahan ye puan muni. seloyang utk berbuka esok. maceh. ;p

dd dudu said...

weiii aku terliurr!!! aaaaaaaaaaaaa!!!!!!

dd dudu said...

11

mun-e said...

ezzan... hahaha.. order satu loyang tuuu.. satu loyang bersamaan dengan sepeket tepung pulut je.. bole bole.. tp 5 biji 2 hengget tauuu.. hihihi

dd.. ko plak nak order 11biji ke?? kekeke.. hehe teliur kannnn.. aku pon frust sbb makan xsampai 10 ketul.. hohoho

whooz said...

kan, mahal betul kat pasar ramadhan, pastu keras. buat sendiri jugak yg puas hati