Saturday, July 16, 2011

duk diam diam je dalam rumah..


posa arini.. dan sangat lemah adesssss.

jumpa ade satu blog resepi ni.. wahhh cam sedap je pudding pisang die huhu. aku salu bercita cita nak buat kek muffin dan pelbagai jenis dessert sebab rizal gemar dessert2 nih.. tapi kannn.. takde perkakas2 nak buat kek semua tu...

loyang pon takde. tak reti nak beli. sebab tak tau apa kena beli. hahah.

sape terer tu, meh tolong share apa yg perlu ada. at least the basic one. hehe. huzz~~~ tlg la jawab. ciare pon.

:D



2 comments:

whooz said...

basicnye:
-oven
-mixer. ada org x guna pun mixer, tapi aku malas nak pukul2 manual or blender :D.
-penimbang. ada orang terrer main sukat2 dengan cawan, tapi aku tak reti. pakai penimbang, confiden sket :D
-jug penyukat. utk sukat bahan cecair. again, ada org terrer agak2, aku tak pandai :D .
-pengayak tepung

pastu segala loyang, acuan muffin apa semua tu, ko google la nak masak apa dulu. tgk apa yg diorang pakai, pastu pi beli ;)

bulan puasa nak dekat dah, kebiasaannya masuk je bulan puasa semangat sket nak memasak macam-macam ;)
good luck!

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

muni..aku x terer tp perkakas yg aku guna..antaranya..

utk contoh2 boleh gak tgk sini ::

http://ceritera-sindarela.blogspot.com/2009_03_01_archive.html

utk kek cheese, better guna spring form..aku guna yg mcm kat sini
http://dapurdeana.blogspot.com/2011/03/mencegah-kebocoran-loyang.html