Wednesday, March 31, 2010

checklist keperluan dan bajet selepas kahwin.


tadi jumpa dengan RR di sogo. biase lah melepas rindu. eceh. tetiba dengan nada serius RR berkata.
"sayang, lupa la nak tanya. nanti kita kena bincang tau bajet untuk barang2 hantaran semua tu.. nak kire bajet lepas kawen jugak nanti"

hikhik. tau pon beliau nak risau pasal bajet. orang laki biase la kan.. bab bab nak majlis ni mereka bukan peka sangat. macam RR. satu benda ape pasal majlis pon die tak tau. i mean dari segi protokol2 sume tu la.. die ingat pasal barang hantaran je. abes tuuuu pakej2 pelamin baju pengantin sume sekali tu tak fikir sekali ke encik abang weiiii :P

RR bukan macam sesetengah lelaki yang suka amek tau pasal bab2 kawen ni. die jenis yang agak lepas tangan la pasal persediaan ni ke family die. or should i say he is a very manly type? :P beliau adalah seorang lelaki yang akan menyerahkan bab2 sebegini kepada perempuan. sape lagi? mak dengan adik die lah jadi mangsa. haha. die bukan type lelaki yang hantaranbuatsendirikononkononkenanganhiduppalingindah.. hikhik. beliau bukan jenis yang macam itu. beliau jenis hulur duit je tau tau sume dah siap. hehe. maka aku adalah sedikit risau dan harus selalu ingatkan dia. haha.

so bile tetiba die dah cakap pasal persediaan maka zassssss tetiba aku macam terkena ketuk plak. haha. padahal baru je semalam kira bulan dan rase macam lambat lagi hehe. tapi betul lah tu. kena fikir bajet dah dari sekarang kerana bukan nak fikir bajet majlis kahwin je tapi yang lagi penting ialah bajet selepas berkahwin. hohoho.

soooooo.. kena bukak balik buku catatan rasmi hal hal perkahwinan hari tu yang guna untuk catat hal hal majlis tunang :P nak buat checklist apa yang perlu ade selepas berkahwin dan beserta anggaran bajetnya. cewah. sume nak checklist aja si muni ni :P


saya memang suka pasangan saya lebih besar dari saya supaya saya nampak kecik comei molek molek aja bila berdiri sebelah dia :P (caption tiada kaitan dengan topik bajet selepas kawen muahaha)

cayok2 muni buat checklist:P

contoh checklist :-
- tv berserta pakej astro tanpe SPORTS channel wajib ade. (sbb si isteri tak suka sports :P)
- dapur tak perlu sebab hari2 makan kat luar kerana isteri tak pandai masak
- washing machine takyah beli dulu sebab RR akan basuh baju guna tangan.

ehhh??? wahahaha gurau je lah :P tu bukan checklist namenya. tu nak bagi bakal mak mertua terkejut bila bace dan merase ragu ragu nak lepas kan anak bujang beliau kawen dengan aku. hahaha.

pangg~~ :P

11 comments:

faizah said...

mun-e, mesin basuh tu memang wajib laa~~. oh ye katil tilam segala paling wajib okkk

ko pun kena masuk dlm bajet utk rumah sewa 2+1 ke kan.. manala tahu terlupa

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

alaaa...mmg betul pun apa yg ko tulis tuh..
1. Masak : x payah..ko malas masak..plus x suka masak.. ko kan suka basuh pinggan je...and suka makan je...
2. washing machine : pun x payah.. ko memang malas basuh baju...ko kan suka basuh pinggan je...and suka makan je...
3. sewa umah : punnnnnnnn x payah..ko kan kata ko nak duduk ngan mak jerkkkk pluss ko kan suka basuh pinggan je...and suka makan je...
4... bla bla bla...
Hahahahahahahahahahahahahah!!!!!!

Riezal aka Rezdrake said...

hehe bab makan luar tu kurang2kan laa kesian RR ... dia nak menyimpan tu.. jadi berjimat2 laa.. err jgn lupa tak pandai masak tak bererti tak leh masak.. anyone can cook :).

I support u RR.. suruh2 laa dia berjimat.. cabooottt :)

mun-e said...

faizah: ya ya memang akan masukkan pasal sewa rumah tu. hehe.

along: hahahahaha. cisss. ktorg nak duduk rumah sendiri la :P tapi aku akan pastikan ia tak jauh dari rumah mak. haha.

redzrake: oo geng RR ya. hehe. ye ye memang skang sedang berusaha kurangkan. and kalo makan mahal2 pon, share duit :P baik kan i... ahakssssss :P

Mia-Ina said...

ni bukan tak reti msk..mrendah diri je..tp ppuan ni..klu demi yg tersayang, dia sgp masak..bibir je menutur begitu...sy pasti cik muni mcm tu. kan..kan?

sy pun suka psgn sy lbh bsr dr saya..jahat tak?hehe...takut org kata sy besar dr dia...tu psl sy diet ni..:-)

mun-e said...

hihihi. gitu la gamaknya hehe. mia, nak skip soalan tag aritu bole? :P

Nur Intan Marlyny Bt Abd Majid said...

setuju ngan Alongg~~~~

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

POYO GILA!!! ((Cuingg ko tau sapa yg aku maksudkan!))

Mia-Ina said...

oo..psl tag? ala,kan mia ckp...klu ada masa ...fahamlah kesibukan mun yg begitu komited keja ni...hehe

pestisid said...

muni kalau ko nk bli brg kan, baik ko beli brg2 yg penting yg besar yg berharga rm300 ke atas mcm katil, lcd tv, peti, mesin basuh,sofa..dikhuatiri barang2 kecik2 yg bawah 300 org akan bagi adiah ko kawin. mcm saya, ada beberapa bijik periuk nasik,stoves, vacum,blender, konforter, etc..semua tu dah redundant smpai tak tau bile nak guna tp tetap berterima kasih :). pinggan, periuk, toaster, cawan2 ko takyah beli tau tau tau nnt konfem ko dpt byk gile. sy dpt lebih 30 set cawan, gelas..inilah pengalamanku sebagai pengantin baru hihi..

mun-e said...

hihihi. thanks lisa! tips yg amat berguna :P

tp sekali aku x dpt pon benda2 itu. hahaha :D

neway, thanx again. kena ingt tips ni :P