Monday, September 7, 2009

tips melukis menggunakan paint oleh kak mun-e :p


aku suka sangat menconteng! kalo korang tengok header + contengan2 yang lepas korang tau la kan aku memang suke menconteng tapiiiiiiii style contengan tu same jek laaa :D

tak kesahhh janji dapat mengekspresikan perasaan melalui contengan.. cewah! :p

dari kecik lagiiii dah suka mebi terpengaruh ngan adik aku yang laki tu kot.. si amry. amry die suke melukis katun macam goku, super saiya.. pastu die buat cerita sendiri. aku plak suke menconteng ape je yang terlintas di fikiran. nak lukis potret, tak reti la plak..

jadinya.. gune orang lidi saje lah. hehe.

mase kat matriks dlu, aku sangat suke lukis bontot gajah :D suke sangat! sampai abes meja kat bilik tuto..dewan kuliah aku kerja kan.. ngeee~~

ehem jangan tak tau... mase aku masih lagi berkawan ngan RR, aku tunjuk gambar bontot gajah tu kat die.. pastu die gi kalerkan plak.. time tu aku rase die cam comei je buat camtu.. tu yang jatuh hati tu ;p (panggg~~ sempat lagi mengewdix hihi)

okay .. harini kite nak belajar tentang.. tips2 bagaimana nak mengekspresikan perasaan kite melalui lukisan walaupun kite tak tau melukis sangat. conteng2 bole la :D

berikut adalah TIPS TIPS bagaimana hendak melukis lukisan orang lidi dengan berjayanyaaaa... dengan menggunakan PAINT.. kihkih

  1. tau menggunakan mouse ;p
  2. mouse berada dalam keadaan yang baik.. ini sangat penting. menentukan hasil lukisan tu nanti comei ke tak. hehe. (tapi kadang2 aku gune jugak touchpad kat laptop ni..)
  3. mempunyai asas dalam menggunakan paint (ini sume tau kot :D)
  4. lukisan yang hendak dilukis mestilah sudah ade dalam bayangannya dalam fikiran awal2 lagi..
  5. mood semasa melukis mestilah sama dengan mood yang hendak disampaikan supaya hasilnya nanti nampak hidup :D
  6. sebelum mula melukis, bace bismillah dulu :)
  7. banyak2 bersabar kalo terrrrrrdelete objek yang dilukis.. penting buat backup before nak buat major changes. (ewahhh cam tengah buat coding bunyiknya :D)
  8. pandai menggunakan warna warni kehidupan ;p
  9. pandai gunekan control v + control c + control y + control x.. etc
  10. setelah siap, jangan lupa save dalam bentuk .png.. jangan save as .jpeg, nanti colornya tak cantik. hehe
okay..itu sahaja yang dapat fikir wat masa ni.. selamat mencuba! :D

yang aku lukis..

yang RR kalerkan :D hehehe..

4 comments:

ije said...

waa... lawa lah bontot gajah tu. so sweet RR. kalerkan. :)

mun-e said...

wahh.. ije live dari sabah kah? :D

dd dudu said...

err nape ko x cite yg ko penah hadiahkan bontot gajah pada aku sempena hari jadi ku

;p

mun-e said...

hehehe. ade simpan lagi tak bontot gajah tu? :p

wah lama xlukis bontot gajah. yg tu aku lukis tangan nanti nak try gune paint lah. hehe