Saturday, June 13, 2009

kesah mendebarkan


hai. nak ceta kesah mendebarkan ni.

pagi tadi kan, aku bangun awal.sebab dah plan ngan my RR nak brekfast same2 pagi ni. (tapi tak jadi pon sebab malas nak bangun pagi2 :p). pukul 6 hp ku dah berbunyi. macam biase aku snooze kan.


pastu tido balik la.. dalam 6.30 camtu tetiba aku tersedar. sebab bunyik cam bising kat luar rumah. macam orang tengah menarik tong gas. menyirap seketika darahku. terus aku bangun tinjau kat cctv. tak nampak orang pon. cume nampak benda hitam dekat ngan ampaian.

FYI,
macam biase kalo mak ayah aku balik kampung, aku tido kat ruang tamu kat bawah, aku tak berani tido dalam bilik.

aku sangka aku mimpi. so aku pon solat subuh dan sambung tido balik. sampai la time aku sidai baju dlm pukul 1 gitu.. aku nampak benda bulat hitam tu. rupenya tu rim keta angahku. die p letak kat situ. tapi agak mencurigakan kenapa ade 2 tergolek sampai ke tepi ampaian. 1 masuk longkang, 1 bawah ampaian. lagi 2 masih ade tepi pagar. tapi dah ditegakkan.

sah la yang berbunyi pagi tadi macam bunyi orang seret tong gas tu adalah bunyi rim tu. berat tau rim tu. tapi masa tu aku pelik jer dan tak pk sangat. maybe kena tiup angin kot? time tu otak malas pk, takkan la rim yang sikit punye berat bole ditiup angin kan?

baru kejap tadi, aku tanye kat ayah. cemane susunan rim tayar kakakku tu sebenarnya. ayah cakap elok teratur tepi pagar tu. hoh? yekerrr..

sah la ade orang telah masuk ke kawasan rumah dan cuba untuk mencuri rim tu. ya Allah. takut pulak serta merta. huhuhuh. tapi seyes mase aku dengar bunyi tu terus tinjau kat cctv aku tak nampak orang dan bunyi tu pon dah takde. maybe die sempat lari ikut pagar belakang.

maybe orang tu pasan kot aku terjaga. lagipun dah 6.30 pagi laaa.. gile berani betul pencuri tu. memang rumah aku dah ade rukun tetangga. tapi sampai pukul 6 jer. confirm pencuri dah hafal selok belok area rumah aku.

tambah plak rumah aku malam semalam lengang jer. ade keta aku jer. selalunya penuh. hmmm. tapi aku ngan mak dah simpan la rim tu tadi. harap2 jangan la pencuri tu cuba buat benda tu lagi.

takut la. takut kalo die try nak masuk rumah plak. huhu. malam ni aku akan ready ngan kunci keta di sebelah. kalo ade dengar bunyi lagi, ku nak bunyikan alarm kereta. huhu.

p/s: ke aku patut sediakan parang panjang?


7 comments:

whooz said...

sediakan apa parang yg ada...takutlaaaa

mun-e said...

wuwuwu. esok ayah nak pasang kawat duri atas pagar spy orang takdapat panjat ats pagar tu dah. huhu

ReD said...

eeiii.. bahaya kan??
seb bek la x jadi curi n muni selamat...huhu

ije said...

lewatnya pencui tu datang. haha. pas subuh baru gerak. ehe.

mun-e said...

tu la sebbaik xde pa pe

pencuri bengong namanya ije =D

Amie Fadli said...

pencuri tuh semayang subuh dulu la...apa laaa....curi..curi jugak..semayang dia x tinggal... (motifff??)

mun-e said...

hahaha motif supaya tuan rumah tak sedar time die mencuri tu kot. citttt