Tuesday, May 26, 2009

medan - episode finale :p


Day 3

sebelum itu, adeh pjg betul nak abeskan trip ke medan ini. dh mula rase malas dah ni hehe. tapi nak jugak abadikan sume kesah2 g sane dalam blog. nanti dah tua2 bole bace and refer balik.whewww.

wajah pagi kami di danau toba international cottage.. hehe

pagi ke2 hari ke3 di sane, aku ngan huzz terbangun lambat. haha. penangan tido lewat malam itu sebab layan cerita Room 401 kat tv hehe. sepatutnya pukul 7 breakfast, tp ktorg bangun 6.30 pagi. kekeke. maklumlah.. tempat sejuk kan.. kelam kabut bangun.

perut aku plak, time dah lambat la baru terase nak membuang. cit! aku memang mengalami masalah perkumuhan kalo pegi ke tempat pelik2 sikit. orang kate, susah nak serasi =p haa kalo korg senang membuang maksudnya korang ni jenis serasi di mane2 sahaja la tu hoho

eh ape ceta busuk2 ni? :p okay, lepas jer breakfast, pak remon tunjukkan kami port baik nampak gunung sinabung yang sedang keluarkan asapnya.. kat hotel tu jugak, kat bahagian belakang.

gunung sinabung. sape la penah duduk kat rumah tu ek..? mesti besh nampak pemandangan cantik setiap ari :)

our hotel. cantik kan? cume bnyk patung dan ukiran. ngee~

pagi itu, kami akan pulang semula ke medan melalui... errr tak tau jalan ape tp macam jalan cameron turun ke tapah yang belok2 tu. sebelum tu, singgah dulu di pasar pagi. kat pasar pagi tu, aku beli strawberi ^^ dan jagung bakar yang agak muda dan kurang manis :').

aku merayap kat situ sorang2 jer. hehe. sempat bergambar ngan kuda padi.. dorg yang lain sebuk borong buah yang susah nak jumpe kat msia. seperti markisa, pisang kaki, avocado.. kaya btul dorg ni! :D

pasar pagi

lepas pasar pagi, kami terus pulang semula ke medan. kat medan tak banyak sangat tempat untuk dilawati. ala medan tu macam KL je la. panassss. huhu. kami melawat istana maimon. sila jgn tanye pasal sejarahnya, confirm la tak ingat :D

yang aku ingt, raja2 di sane hanya pada pangkat jer bukan mcm msia, siap ade elaun sume. so istana tu, dorg maintain sndiri. gomen tak support pon. jadinya, aku agak terkejut tengok kat bahagian bawah istana tu ade orang tinggal. hoho. no komen. mmg lain sket la sini ngan sane. kat sini kan istana bukan main di kawal ketat lagi. kat situ, bole plak org tinggal.. hmm

istana maimon

duduk atas kerusi raja. yg sebelah tu permaisuri punye, sebab die punye kerusi tu yang kat bulat2 tu lebih rendah dari yang raja punye.

selepas selesai di istana maimon, pak remon tanye mau makan dulu ka mau shopping dulu? sume jawab nak makan dulu!! hahaha. kami makan di restoren lubuk idai (kalo tak silap aku). menu nya adalah banyak, masakan minang campur jawa..

ade ikan bakar, ayam panggang.. dan ade jus raso raso namanya. jus itu campuran 6 buah :- betik, avocado, oren, __, __, dan ___. aku dah tak ingat :D tapi memang sedap jus itu.. harganya 10 000 sahaja. wooo bunyi cam mahal giler kalo duit msia kan? hahaha.. tapi kat sane 10000 tu bersamaan 3hengget ++ jek duit kite. hehe.

muka kelaparan :p

selepas makan, yuk mulakan shoppingnya =D

pasar ape tah. beli kain batik, telekung, pelekat di sini.

merayap di "belakang" medan mall, misi mencari tshirt danau toba, brastagi ect :D

selepas puas shopping, menghabiskan duit rupiah yang ade, kami menuju ke hotel terakhir kami iaitu garuda plaza hotel. hotel ni besh! lengkap sume. hotel ni agak canggih la compare ngan hotel danau toba ngan kat brastagi tu.

malam itu, kami makan buffet kat hotel lain plak.. bnyknya hotel ktorg pegi :'D tapi, style buffet dorang agak lain dari kat sini. kat sane, tak topup ponnnnn makanan. uwaaaa kijam betul! aku sempat merase kek coklat yang sedap itu 2 kali aje. :'O. pastu pilihan makanan xbanyak ponnnn. name je buffet. patutnye buffet = makan sampai kembung. tapi situ, makan tak kembung2 pon :D

grand angkasa international hotel

lepas makan, terus pulang ke hotel. errr ade kesah selepas itu, tapi lenkali jer ceta eh hehe.

okie terus ke day 4 la.. sebabnya flight kami pukul 9.40, so pukul 7 sudah kuar dari hotel :D

Day 4

pagi terakhir di medan.. ktorg bangun awal gilerrrrrrr pukul 5.30. kalah nak pegi keja :p oh lupe nak cakap, malam tu aku tido awl sebab aku sakit perut! perut aku tak tahan ngan masakan sane kot yg banyak gune cili kering. huhu. jadinya, huzz sebok2 kemas barang, aku plak tido ngan baju p makan kat buffet tu jer ;p tak tahan sakit perut. uhuk.

petang tu mase kat medan mall, tahan jer kesakitan yang amat. dah tak tahan sangat, ajak huzz teman cari farmasi. tanye kat orang situ sume tak faham farmasi tu ape. sebut kedai ubat baru faham, tu pon setelah sebut kedai "obat" .. hohoho

sebbaik ade jual pil chi kit teck aun :p oh, bukan cibir ya kwn2, tapi sakit perut. mcm gastrik. wuwu. die memulas tahap nk jalan tegak pon xbole, kena bongkok sikit. huhu.

okey, jom layan gamba pagi di medan. pukul 6 mase tu.

medan, 6pagi

pagi tu, ktorg pulun merase sume brekfast yang ade. nasi unduk la, roti la, bubur.. sume aku belasah! :p bihun jer x belasah hehehe..

garuda plaza hotel

selepas makan, kami pun berangkat ke airport .. huhuhuh


selamat jalan - terima kasih

bye bye medan.

bye bye pak remon.

hehe. kesimpulannya, aku teringin lagi nak pegi brastagi dan danau toba. bandar medan ni biase jer la. macam KL jer. tak pon chow kit :D tapi, brastagi dan danau toba sangat besh! bila la ek dapat p lagi... honeymoon kot? ceceeeee.. :p tapi yang beshnya sebab dapat lari dari rutin kerja kejap la. pastu p ramai2 tu yang besh sebenanye..

hehe. daaaaaa~~

p/s: special thanx to huzz, fir, zakiah and nani sebab kasi curik gambar korang untuk tepek kat sini secare paksarela. hekhek. pasni p aussie plak tau, nex year. wohoho.


4 comments:

Amie Fadli said...

gambar yg ada nie lebih kurang je dengan yg aku ada... tapi...aku suka tangkap gambar kedai2 dengan signboard dia... sebab ayat dia macam kelakar ... hahahahah ... dan aku suka tangkap gambar pemandangan budak2 sekolah dia... lain macam baju dia... pastu aku suka tangkap gambar laluan jalan raya dia yg sibuk nak mampos kalah KL....

mun-e said...

ooo.. ade gambar budak sekolah dengan signboard kelaka2. nanti aku tepek. dah plan untuk tepek kemudian pon. hehe

rosealley said...

cantik2 la scene kat sana ekk, mesti tenaaang je kaan, hehe,gambar2 ko amik pun lawa2, pakai kamera lumix tu ek??

mun-e said...

a'a lumix. tp, gambar yg cantik dan berseni tu, camera kak huzz punye la. hehe. die pon lumix gak