Tuesday, April 28, 2009

pakcik


semalam masa on da way balik dalam pukul 8++, aku ternampak seorang pakcik berbangsa india tengah jalan dalam gelap kat laluan area kilang2 dekat ngan rumah ku. pakcik tu jalan ngan kaki dengan pakai tompang. kalo tak silap, kaki dia patah.

pagi ni masa aku isi minyak kat shell tadi, aku nampak seorang pakcik melayu. juga bertompang. kali ni memang jelas kaki die bersimen. pelahannnnnn sangat dia membawa kaki die yang bersimen tu.

sedih la. di saat usia mereka yang dah lanjut, napa mereka sendirian tanpa ade yang teman? mungkin mereka orang susah kot. macam pakcik melayu tu, aku nampak dia turun dari bas. maybe nak pegi ke HKL. tapi nape sorang2?

sedih sangat tengok.

tapi aku lagi sedih kerana tak dapat nak tolong. sebab mak aku salu tak kasi tolong orang sebarangan. jangan memandai2 benti tepi jalan tolong orang. kite tak tau kan niat orang tu sebenanye. tapi dalam keadaan dorang camtu, aku tak rase mereka ade niat lain.

apala daya ku seorang perempuan yang niat nak tolong orang tapi terpakse fikir 2 kali. sebab aku sendiri pon fobia dengan orang tak kenal. semenjak kes aku kena ragut hp haritu. baru nampak motor dari jauh aku dah patah balik berlari masuk ofis. hukhuk.

aku terfikir kalo zaman dulu2 kan, mesti senang jer nak mintak tolong orang kan? zaman skarang ni, kalo orang nak tolong kite pon mesti kite pk 2 kali sebab takut kena tipu. tah la. dunia dah makin terbalik. niat baik disalah erti. niat baik
takut memakan diri.

aku doakan 2 orang pakcik tadi sampai ke destinasi mereka dengan selamat. insyaAllah.

3 comments:

ReD said...

btol3...huhu

ije said...

setuju2!~

hari tu tgk satu famili, parents + anak 3 org.. bapak dia tempang. tunggu bas.

tumpangkan dorang ke rumah dia. rupa2nya, drg dah janji ng famili member yang lain nk dtg amik, tapi drg x dtg2~

masalah famili kot~ hmm. tah la.

Amie Fadli said...

alaaaa...ko ni pagi2 wat air mata aku bergenang....aku sensitip la bab2 citer mcm nie.....sob sob sob...